Tio över ett - Ann-Helen Laestadius

Varje natt klockan tio över ett vaknar Maja. Hon kollar om väskan med alla nödvändigheter är kvar under sängen. Sen är hon beredd. När mullret kommer håller hon i sig och känner paniken växa i bröstet, och där är den kvar tills hon vet att inget har gått fel. I alla fall inte idag. 

Laestadius skildrar i Tio över ett situationen i Kiruna, där gruvan spränger i utkanten av staden och delar av staden därför ska flyttas. Något som så klart diskuteras politiskt, men som bara berättas och informeras om för invånarna. En av dessa är Maja som inte alls litar på allt som sägs. Hon är livrädd. På riktigt. Varje natt fruktar hon för inte bara sitt, utan hela familjens liv. Hon hör och känner sprängningarna, och får panik. Samtidigt förändras hela Kiruna. Just hennes kvarter skall flyttas. De har en ny lägenhet som väntar, men Maja är inte riktigt nöjd. För bästisen från samma kvarter följer inte med. Ska de flytta kan de lika gärna flytta till Luleå. Ingenting kommer alltså att vara som förut efter flytten, och till slut blir det för mycket för Maja som utvecklar panikångest.

Bokens tyngd ligger i skildringen av Majas känslor och tankar kring det som händer, men jag tycker också Laestadius för fram många åsikter om just flytten av Kiruna som känns trogna till berättelsen. Men det går en som läsare så klart inte förbi att hon uppenbart vill informera om situationen i Kiruna. Och hon gör det så jävla bra i det här formatet. Själv fick jag en ögonöppnare för det som händer (som jag vet om sker i periferin), men framför allt så öppnar det tankar kring hur samhällsförändringar påverkar ”den lilla människan”. Jag är också imponerad över hur Laestadius lyfter in filmandet som Majas uttrycksform, det skapar ännu en dimension i Majas känslor och lyfter hela boken. 

Du, bara - Anna Ahlund

Du, bara är en svidande romans mellan John och den två år äldre Frank. Första gången John ser Frank håller han andan. Det är kärlek vid första ögonkastet! Men kärleken blir allt annat än enkel. Frank har nämligen ett tungt och skavande bagage från ett tidigare förhållande som hela tiden kryper upp till ytan och blir en barriär mellan honom och John. Det är också den här bokens styrka. Att den lyfter fram hur ens historia påverkar inte bara en själv idag, och också andra. I detta fall följer vi John som försöker handskas med sin kärleks bagage, och bitvis gör det så himla ont i bröstet att läsa. Samtidigt kantas det också av Johns tankar om framtiden, då han precis tagit studenten och inte vet vem han vill bli, och bästa kompisen som i allt det här känner sig utanför. 


Det här är en bok som handlar om att bli äldre. Inte vuxen, men äldre. Att växa till sig och börja reflektera över sin roll i världen. Det är så himla bra skildrat i dels kärlekshistorian, men också hur det kan skava lite mellan vänner, hur relationen med systern (som har en central roll i boken) fördjupas och utvecklas, samt Johns ifrågasättande av framtiden. Det var självklart att söka till fotbollsgymnasium, men är det så självklart att han vill gå där?

Det är också otroligt glädjande att få läsa en HBTQ-skildring som inte skriker ut det, istället får det i Ahlunds skildring vara norm och aldrig lyftas upp, ifrågasättas eller förklaras. Mer av detta i bokvärlden!
 
Det finns dock en svag språklig obalans i boken. Jag vet inte vad som händer, men dialogen och det skriftliga språket är på en helt annan nivå i den sista delen som går under namnet Augusti. Där börjar jag göra hundöron, för orden bygger en helt annan stämning än tidigare. Men det är också den enda påpekan jag har, och det är en fasligt liten påpekan då språket är bra hela tiden, men det blir på något sätt djupare på slutet.

När jag tipsat om den på mitt jobb har jag tveklöst sagt att de är den enda bok man måste läsa i sommar, och det står jag fast vid. 


Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren. 

DECEMBER

December kom, med mitt hemliga Romanpris-uppdrag. Alltså blev bloggen en slags jobbig låda som jag inte ville öppna på grund av allt jag ville skriva men inte fick. Därför har också läsloggarna hamnat efter - jag fick ju inte skriva om böckerna!!!! Men här kommer läsloggen för december: 

Om mörker - Josefine Klougart
I huvudet på din katt - Susanne Hellman Holmström & Sarah J. Hellman
Gardet - Staffan Malmberg (inför Sverige Radios Romanpris)
Bära barnet hem - Cilla Naumann (inför Sveriges Radios Romanpris)
Min historia - Assata Shakur
Man måste älska männen mycket - Marie Darrieussecq
Svart kvinna - Fanna Ndow Norrby


UNGDOM

Little women - Louisa May Alcott
Lola och pojken i huset bredvid - Stephanie Perkins

Jag var här - Gayle Forman
Emanons minnen - Shinji Kajio & Kenji Tsuruta
Jag och Earl och tjejen som dör - Jesse Andrews
Tusen gånger starkare - Christina Herrström
Min vän Percy, Buffalo Bill och jag - Ulf Stark
Änglafall - Susan Ee
Half bad - Sally Green
Utpost - Ann Aguirre