Den kallaste flickan i coldtown - Holly Black

 
Holly Black är bra på att skapa fantastiska världar och sätta intressanta karaktärer i dem. Men hon lyckas inte riktigt göra karaktärer som jag älskar. Jag gillar serien Magisterium för dess liknelser med Harry Potter, men ungefär där stannar det också. Lite så är det i Den kallaste flickan i coldtown. Den liknar något jag gillar. “Hjälten” som tar för sig för att främst rädda sig själv och sin syster, och som av en olyckshändelse åstadkomma stordåd. Anar ni vilken bok jag ser likheterna med?

Tana vaknar nämligen upp efter en fest, och hela huset är fullt av hennes kompisar. Döda. Hon är inte särskilt förvånad, utan anar att det är vampyrerna. Det är ett känt fenomen att vampyrer existerar. De bor till och med i särskilda städer till stor del, men en och annan ränner på gatorna och festar loss på människor. Precis det skedde på festen. Här vill jag att Tana flyr, men det gör hon inte. Hon spatserar runt, hör ett ljud - OCH GÅR DIT!? Där finner hon en vampyr bunden, samt sitt ex som är biten. Hennes empatiska sida beslutar att de ska köra till närmaste Coldtown (vampyrstad) för en chans för exet att överleva, och en chans för henne själv att ta sig igenom sitt eventuella bett och omvandlig. Dricker man inget blod på x antal dagar blir man nämligen ingen vampyr. Det behövs bara en bra isolerad plats, mycket mat och att ingen släpper ut en, något Tana hoppas finna i Coldtown.

Det händer en del på vägen, och de hamnar till slut i staden där Tana är fast besluten att försöka rädda sig själv - vilket går åt skogen när hon får veta att hennes syster synts till i staden. Ett telefonsamtal hem bekräftar: Systern är försvunnen.

Ibland kan jag nästan känna att det blir lite FÖR många historier att hålla reda på. Det är nämligen inte bara en sak som sker samtidigt, utan flera vilket för mig rör till det ibland. Så för att vara en dystopiälskare kan jag inte älska Den kallaste flickan i coldtown. Jag ser och förstår tjusningen, men det är inget mästerverk. Jag har stött på tematiken förut, och den har inte tillräckligt många nivåer för att jag ska bli såld och preacha den för omvärlden.

Kommentera här: