Utpost - Ann Aguirre

 
I Utpost har Spadertvå och hennes följeslagare bosatt sig i Räddning. Det är ett mer civiliserat samhälle än det de kom ifrån, och framför allt Spadertvå är riktigt förvirrad. Främst av de sociala koderna. Här ska unga personer inte fara ut i krig, och framför allt inte kvinnor. Inte ens byxor är helt okej. Så Spadertvå hamnar snabbt utanför, och inte blir det bättre av att hon hamnar i skolan - tillsammans med småttingar! Men snart börjar Spadertvå visa sina talanger gällande jagandet, och blir en av frontfigurerna i kampen mot missfostren som verkar bli allt smartare..

I Utpost får utanförskapet verkligen ta plats, och ett citat fastnar. "Till en början vet man inget annat än det man fått lära sig". Här jämförs nämligen de olika samhällena med varandra på ett väldigt intressant, och väldigt mycket ur genusperspektiv, maktperspektiv och den individuella friheten. Det är intressanta drag som jag tycker tar precis den plats som behövs. Jag tycker dock att hela boken är en väntan handlingsmässigt, för det händer inte särskilt mycket mer än att missfostren blir navelskådade. Men det är just det där djupet med jämförelserna som gör att den här boken ändå är riktigt bra. Den får verkligen läsaren att tänka efter!

Så trots brist i handlingens framfart rent "fysiskt" så sker det en himla massa i individerna. Jag blir dock extremt less på att det finns en kärlekstriangel, whyyyyyy! Kan inte Spadertvå bara få vara badass? För hon är skitcool. 
 

Kommentera här: