Svart kvinna - Fanna Ndow Norrby

 
Har ni följt instakontot @svartkvinna? Om inte, så är den här boken något du måste läsa. Svart kvinna är nämligen boken som lyftar fram det värsta av det som publicerades på instagram. Kontot publicerade korta historier om vardagsrasism som svarta kvinnor möter. Svarta kvinnor i det här fallet antar jag helt enkelt syftar på de som inte följer normen vit och västerländsk, men det är inget boken specifierar. Men det är viktigt att påtala för det är den här normen som skadar de här kvinnorna som berättar de här historierna. Det är en del av vad den här bokens budskap är. 

Det är historier om hur deras hudfärg nedvärderas. Hur de kallas n-fitta. Hur de nedvärderas på grund av att de inte är tillräckligt svenska. Sitt hår. Det är fruktansvärt, och du kommer att behöva ta pauser i läsningen, för det behövde jag trots att jag är fullt medveten och läst de flesta historierna på instagram redan. 

I så många fall när jag läser den här vill jag bara hoppa in och ruska om idioter. Det är svårt att förstå att de här personerna som säger dessa saker lever och går på våra gator. Att de är så respektlösa. Så rasistiska. Jag blir mållös. Vill du bli en bättre medmänniska? Läs den här. Diskutera den här. Dela med dig av det du upplever, ser och agera framför allt för ett antirasistiskt samhälle. 

Jag måste också lyfta fram de kortare essäer som sprängts in, som berättar vad som är fel med de saker som sägs på ett djupare plan. De fyller en stark funktion i relation till de korta personliga berättelserna. 

Kommentera här: