Min historia - Assata Shakur

 
Den här boken efterfrågade jag från förlaget, eftersom jag som ni vet vi det här laget älskar biografier och historiskt om kvinnor. Men det är väldigt vitt och västerländskt. I Assata Shakurs historia hamnar vi i USA på sjuttiotalet. Rasismen är utbredd, och det märks tydligt i det inledande kapitlet där Assata arresteras, och trots att hon är skjuten med livshotande skador får hon ingen vård utan misshandlas och torteras för att avslöja hemligheter. Det finns ingen nåd. Brutaliteten når inga gränser, och varför? För att hon kämpar för det svarta USA. 

I flera år cirkulerar hon runt på olika fängelser, och blir behandlad illa precis hela tiden. Större delen av alla de år hon spenderar på fängelsen är hon i isolering. Hon dras till rätta för brott hon inte begått. Systemet har helt enkelt fångat henne i sina klor. Det är riktigt upprörande, och det värsta är att det är på riktigt. Det här har hänt. 

Samtidigt som Assata berättar i "nutid" om situationen i fängelset, så berättar hon även om sin uppväxt. Varannat kapitel är "nutid" och varannat dåtid. Det drar verkligen historien framåt och ger substans till Assata som person, och varför hon har hamnat där hon hamnat. Assata är så jävla cool. Hon är kaxig så det förslår och jag älskar det. Hon är inte rädd för att käfta emot poliserna, och det draget att hon aldrig tappar sin stolthet gör att hon blir lite av en idol i min värld. 

Kommentera här: