Marvellous Ways - Sarah Winman

 Det är något lågmält över hela boken Marvellous Ways, men framför allt över Marvellous själv. Det börjar med denna unga kvinna som finner en kärlek, som far bort för att många många år senare komma tillbaks. De älskar varandra i årtionden, men deras dagar tillsammans kan räknas på en hand. Det är så otroligt sorgligt att det värker lite i mitt hjärta medan jag läser. Sedan bryts den historien. Jag blir lite förvirrad till en början, men sedan kommer jag till sans. För i bokens andra del möter vi den unge Drake. Han har ett brev som han ska lämna åt en man som gav honom det på sin dödsbädd, och vars sista önskan var att brevet skulle levereras. Det blir till slut väldigt tydligt att det här brevet är det som håller Drake över ytan. Jag ska inte skvallra kring hur Marvellous och Drakes vägar korsas, men det gör dem när Marvellous är 98 år - och leder oss in i bokens tredje del där det är en historia om de båda. Deras relation till varandra, och hur deras båda ensamheter växer in i varandra. Det blir också en tredje del, där en kvinna i byn, Peace, som också lever i ensamhet kommer in i dera liv och på något sätt blir gemenskapen som boken utstrålar då komplett. 


Det som jag gillar mest med boken är hur vi aldrig riktigt kommer in under huden på Marvellous. Det där greppet skapar bokens mystik. Hennes mamma som var en sjöjungfru, pappan som hade naturmedicinens gåva och förmedlade den till sin dotter under resorna genom landet. Det är något heligt och mystiskt över hela berättelsen om Marvellous, och jag älskar hur den får behålla många av de dragen även efter att vi lär känna henne lite.

Jag läste faktiskt goodreads-omdömen av boken efter att jag läst ut den. Och åsikterna om boken var väldigt blandade. Vissa avskydde den. Andra älskade den. Själv tillhör jag kategori två. För denna fina och lågmält sällsamma historia om Marvellous (för det handlar hela tiden om henne även om andras historier är framträdande) kryper in i mig och lämnar mig inte riktigt efter läsningen. 

Kommentera här: