Årets sista bok!

Hej läsare! 


Jag är just nu alldeles julledig, hur härligt som helst! Och jag har även haft min pappa på besök i dagarna sju över jul - så läsning har det knappast blivit! Men, igår åkte min pappa hem och då kom läslusten och trots att jag var (är) mitt i läsningen av Nötskal så plockade jag fram Fallna kvinnor ur min TBR och har nu nästan läst klart hela. Så nog blir det året sista påbörjade bok, och säkerligen avslutade! Återkommer med lite kul lässtatistik från året som varit, och så klart recensioner på de böcker som släpat efter, under nästa år. Tänka sig, imorgon är det 2017! 


Allt som blir kvar - Sandra Beijer

I Sandra Beijers andra roman är det sommar. En sommar som börjar med att Matildas knän viker sig i en trappuppgång samtidigt som bästa vännen Miron svarar i telefonen. För det har hänt. Förhållandet har tagit slut. Då flyttar Matilda tillfälligt hem till Miron, för lägenheten andas tomhet, och operation laga Matilda startar. En månad. Fredag varje dag (aka varje dag är en fest). Så rullar det på. Med tankar. Känslor. Ensamhet. Fest. Jobbet på Pressbyrån med fettiga korvar som rullar, och kaffespill. Med Simon som hakar på operationen. Hur de festar nätter och dagar, vaknar omslingrade i sängen torra i munnen. 


Det härliga med Beijers roman är att den är ett utsnitt. En kort omtumlande period, där Matilda är både rationell och irrationell, där alla känslor liksom är utanpå. Och Miron som en trygghet. Det är dock ingen dans på röda rosor, det blir konflikter och självklart ringer Matilda exet mer än en gång. Men det är liksom livet som sker där och då, den där månaden då Matilda ska lära sig att leva utan exet som skildras. Då och då finns en tanke om det förflutna, om framtiden men mest av allt är vi här och nu.

Jag var inte stormförtjust i Det handlar om dig, men det jag gillade med den har hon verkligen arbetat vidare med och utvecklat till det bättre i Allt som blir kvar. Det enda som jag håller som nackdel för Beijers roman är att den publiceras som en av många i en strid ström av liknande romaner vars tematik jag tröttnat lite på. Men måste ändå lyfta fram Beijers som en av de bättre, för ingen annan av dem får mig att känna att jag är där i händelsernas centrum så mycket som Beijers!  


Recensionsexemplar från Natur & Kultur

 

Gallring gallring gallring..


Det händer mycket på mitt jobb just nu, för under första halvan av nästa år ska bibliotekets nedre plan möbleras om. Det är resultatet av att biblioteket ska få en egen separat ungdomsavdelning (halleluja kors i taket osv)! Den ska flytta in på ungefär en tredjedel av den yta som vår facklitterära avdelning har idag, så det innebär att vi skalar ner vår facklitteratur. Det låter hemskt, men vi ser det i volym i relation till utlån - och fackavdelningen är större än den borde! Framför allt är gallringen på avdelningen eftersatt, det innebär att det finns mycket inaktuellt  Jag gallrar många "guldkorn", dvs böcker som är lätt absurda. Till exempel böcker om hur du hanterar din mobil, där en Nokia 3330 illustreras... och böcker som de på bilden - två böcker om elteknik som har lika många år på nacken som personen som håller i dem på bilden (dvs jag)... plus att de inte lånats på nästan tio år..


Anyway. Återkommer om den episka ungdomsavdelningen som innebär att jag kan göra ett ännu bättre jobb för ungdomarna!