WIR/TBR:

 
Igår skulle jag ha bloggat om Välkommen till Amerika, en bok jag hade dedikerat hela min söndag till. Men lunchmötet på söndagen blev ett heldagsmöte, så när jag kom hem åtta på kvällen var jag inte alls sugen på att tröttläsa mig igenom den. Och igår var dagen dedikerad till I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som var boken till dagens personalbokcirkel. Så jag tänkte att vi tittar lite på vad det är jag läser just nu, och ska läsa efter det jag har läst just nu. Dvs, min prioriterade bokläsning. 

Först och främst slalomläser jag Tjärdalen med diverse andra böcker, den är min sängläsarbok. Sen är högsta prio Välkommen till Amerika. Hur kan man vara så pepp på en bok, men ändå inte haft tid att läsa den ännu? Pinsamt. Därefter ska jag sluka Sofi Oksanens Norma som kom till bibblan igår!!!! Sen ska jag dyka ner i Om hundra dagar ska jag dö så satans vacker att du vill följa med. Hinner jag läsa allt i veckan tror ni? 

Världen efter - Susan Ee

 I del två av Penryn och tidernas slut så är storyn inte lika stark som i del ett, något som jag tycker är typiskt för mellandelarna i trilogier. Men de brukar ge en bra dos av information för att del tre ska verka spännande. I Världen efter börjar vi med att ramla om och om igen in i hopplösheten, för att sedan få lite hopp som avslutar boken och tar oss hoppfulla in i del tre. Rafael är bara en ytterst liten bifigur här, och jag önskar mer plats åt honom. Det är trots allt relationen mellan honom och Penryn som är en drivande faktor, en relation som också fördjupats i denna del. 

Det här är skrämmande äckligt. Där andra dystopiska ungdomstrilogier nätt berör blod och mord så går dyker Susan Ee rakt in. Har ni läst såhär långt så vet ni redan vad som skett med Penryns lillasyster Paige. Detta missfoster hon har gjorts till. Det är makabert, men också fascinerande. Hela Ee’s historia bygger lite på frankenstein-metoden. Att med mänskliga delar skapa något annat. Hur makt utspelas genom att leka med de under i närigskedjan. Jag kan dra jättemånga paralleller till dagens samhälle, men jag ska inte snöa in på det.

Världen efter får mig bara att längta efter del tre. Jag älskar den värld som Susan Ee byggt upp!

 

Jag vet allt det här - Annika Paldanius

 Hanna studerar till läkare, och spenderar sin tid mellan studierna, praktiken på sjukhuset och vännerna. Hon vet så mycket om sjukdomar, så mycket om livet och döden. 


“Jag vet att livet egentligen inte finns, att ingen död finns någonstans.

Det finns bara det som är kvar och det som försvinner.
[...]

Det som lever är det som inte är dött.

Det som försvunnit är det som inte finns kvar.”

Men det finns också något annat. All hennes kunskap leder till en existentiell ångest. Hon ser sjukdom överallt, och när den drabbar henne i form av en mindre hjärtåkomma så vet hon allt för väl vad som sker. Det Paldanius skriver om som ett sjätte sinne, det att ha ord och kunskap kring kroppen som levande varelse. Att se det överallt. Alltid veta det värsta. Och hur det påverkar en, äter upp en liten bit av en.

Men vid sidan av Hanna som läkarstuderande, så finns vännen Hanna. Kompisarna som är hennes styrka. De är en trio. Men plötsligt försvagas den. En av dem drabbas av depression, och Paldanius beskriver så väl hur depressionen är som ett gift som strålas ut. Att kampen inte bara är den enskildes, utan omgivningens. Hon skriver om hur hela trion förhåller sig till den sjuka vännen, och hur de kämpar. Sorgen och glädjen som sipprar igenom.

Det finns så mycket som jag älskar med den här romanen. Jag älskar Paldanius språk, hennes existentiella aspekt på livet genom den unga läkarstuderande men också hur sjukdomen drabbar. Däremot reagerar jag lite på hur närvarande sjukdomen är, och jag kan inte besluta om jag uppskattar Paldanius beslut att ha dessa sjukdomar med som ett fragment av människans bräcklighet och sjukdomens närvaro eller om det blir lite för mycket. I vilket fall som helst så är det här en roman som jag gjorde tusen och åter tusen hundöron i, och vars språk knockade mig. Paldanius är en enastående författare, och jag har blivit hennes beundrare.Psst, för den sugne har den precis precis släppts som pocket. Tips!