Att spela människa - Ursula K. Le Guin (och rant om de som motsätter sig gallring av äldre litteratur av "kvalitet")

 
Att spela människa lånade jag bara för att det blev en livlig diskussion om den i ett forum för barn och ungdomsbibliotekarier. Det diskuteras ofta i det forumet om "kvalitet" och att nya bibliotekarier inte är kompetenta nog att gallra. Detta kom då upp i samband med den här boken. En roman tryckt på svenska -77. Det var helt orimligt att den här personen hade hittat den i en försäljning av gallrade böcker, eftersom den SKA vara kvar. Den ska bokpratas om. Den ska boksamtalas om. DEN SKA FINNAS PÅ ALLA BIBLIOTEK. 

Med det i ryggen läste jag den. Och ja, den är helt okej. Sjuttonåriga Owen berättar om sig själv. Hur han alltid är yngst. Hemma. I skolan (eftersom han fick börja tidigare) och hur han försöker vara människa. Att apigheten i honom kommer fram. Det är också så han möter Natalie. Som spelar musik. De inleder en relation som blir allt igenom platonisk. Boken har egentligen ingen direkt handling, mer än att Owen inte riktigt passar in men saker och ting ordnar sig ändå för han kan faktiskt vara sig själv och allt går bra ändå. MEN. Jag kommer aldrig kunna få en femtonåring att läsa den här och älska den. Inte ens om vi samtalar kring den. Omslaget tilltalar inte. Bokens typsnitt och layout tilltalar inte heller. Och språket!

Jag kan förstå det här att det finns guldkorn bland äldre böcker. Men de guldkornen passar inte alla. Alla samhället är olika. Vanliga folkbibliotek i Sverige har heller inget bevarandeansvar - det har KB. Istället har vi för trånga lokaler, för trångt på hyllorna - och så kommer det människor som menar på att vi gallrar fel. Detta trots att det i min mening finns totalt likvärdiga böcker som passar bättre för dagens ungdomar. Som böckerna om Emanuel Kent, där stämningen är likadan som i den här. Fast modernt. Mer applicerbart på dagens ungdomar. För ärligt talat, det skiljer 38 år mellan den här bokens nutid och vår - och då får man gallra om ingen lånat den på ett par år. 

Kommentera här: