Athena - Marta Söderberg

 
Två nummerlösa. Maya som lever på upphittad mat i gränderna, ständigt i fara för den förgiftade maten. Benjamin som hamnat i den kriminella världen för att kunna försörja sig. Situationen är väldigt lik de taktiker som har nämnts i förintelsen, men också i hur vi handlar mot de, i samhällets ögon, utstötta. Men i boken blir de båda plötsligt tillfångatagna, och där får de valet ett utbildas. Bli infiltratörer. Så den intensiva träningen startas, allt ifrån fysik, geografi, språk och kommunikation tränas. Det är intensivt, och ingen av dem vet egentligen vad de gör där. Så de tränar. Någon i gruppen åker ut. Små gliringar och konversationer sker. Och så tränar de lite mer fram tills slutproven. 
 
När träningen sen avslutas så tvingas de direkt ut i verkligheten. Något som får de båda att inse att de inte vill arbeta för Athena. De vill arbeta emot Athena.
 
Där tar boken slut och det är upplagt för en del två. Tematiskt är det klockren dystopisk roman för ungdomar så gällande det så tillför det inget. Men det är något där. Det händer inte alls mycket i historien. Inga ledtrådar till Athenas verkliga ansikte. Inget intressant kommer heller fram om karaktärerna i den här, som får mig att önska mer av dem. Men det är något i historien ändå. Jag vill veta vad som händer härnäst. Vad finns inuti zonen, där ingen av dem har varit? Vad är Athenas egentliga syfte? Och testet på slutet - varför? Ni märker att frågorna är många, så jag har faktiskt högre förväntningar på del två - för en sådan måste ju komma! 

Kommentera här: