Ungdom SEPTEMBER

Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren
Svart som ebenholts - Salla Simukka
Extraordinary means - Robyn Schneider
Djupa ro - Lisa Bjärbo
Vad gör man inte - Maja Hjertzell

SÅ BRA böcker läste jag i september. Mest impad är jag av Bröderna Lejonhjärta som jag aldrig hade läst förr, men också av David Almonds modernisering av grekisk mytologi. Samtidigt är jag impad av Djupa ro och Vad gör man inte, som är tunga och har så mycket mer med sig. 

Om du var jag - Jessica Schiefauer

 
Agnes och Louise är bff's, och nu när gymnasiet närmar sig slutet flyttar de ihop. För Louise hittar en lägenhet som blir deras hem. Nu kommer vuxenlivet. Försörjningen. Men helgerna är fester. Hångel. Där träffas Agnes, den mer introverta av dem, Hannes. Hon faller hårt. Men Louise är där i bakgrunden och baktalar Hannes. Hans intentioner kan inte vara riktiga. Agnes blir såklart sårad, och det börjar spricka lite mellan dem. Och i de sprickorna börjar Agnes se något hos Louise hon inte har sett förut. Och när Louise plötsligt bara sticker, och en man står och gapar utanför deras dörr - då börjar Agnes följa Louise fotspår. Vad var det för hemlighet som fick henne att sticka? 

Jag har läst, och älskat, båda de böcker som Schiefauer skrivit efter den här. Men just den här har inte samma gnista som dem, vilket trots allt är förståeligt. Men den har något tyngre över sig. Louise som går ut på en vågad linje, hemligheten, mystiken. Jag kan se spår av det som Schiefauer gör så jävla bra i dagsläget.