Want To Read v.48

  • Tidningen Ottar länkade på facebook till en artikel om Mona Eltahawy (ni hittar artikeln här) och jag blev
    überlockad att läsa hennes bok Headscarves and Hymens, som handlar om hennes egna erfarenheter av feminismen i Saudiarabien. Verkar galet intressant att ta del av den rösten från en feminism som är långt ifrån den vi kämpar med i Sverige i dag.
     
  • Albert bonniers förlag har publicerat Chimamanda Ngozi Adichies  We should all be feminists under den svenska titeln Alla borde vara feminister. Jag som haft den engelska versionen i min WTR sen den släpptes inser ju att jag borde läsa den nu eller aldrig. Det är i alla fall en textversion av det tal hon framförde under ett TED-talk och som var väldigt omtalat veckorna efter. 

  • Natur & Kultur har publicerat de samtal/svar på frågor som Lena Andersson sagt i radioprogrammet Allvarligt talat i boken som heter just Allvarligt talat. Jag som älskade Kära Liv och Caroline, och som nu läser igenom boken Genier i maklig takt har ju insett att denna icke-podd-älskare älskar de skriftliga versionerna. Vill lägga vantarna på denna snarast!    
 
 
 
 
 
 

Nytt på bloggen!

Nu är det dags för ett nytt veckoinslag på den här bloggen (jag har inte haft något förut så "nytt" är väl en definitionsfråga). Jag fyller ständigt på min önskelista på adlibris med böcker jag vill läsa, eller tar screenshots med telefonen när jag surfar på instagram. Min WTR växer alltså ständigt. Så varför inte dela med mig av alla dessa godbitar jag hittar? I present to you: 

 
Varje fredag hädanefter så kommer det att kort och koncist presenteras en eller flera böcker som jag lagt till min want to read-lista. Want to read-listan är alltså den som är innan TBR-listan. Kul va? Så hoppa in här imorgon (och alla fredagar) runt 10-isch så kommer det lite läsinspiration till er. 

Skuggsommar - Mia Öström

 

Skuggsommar börjar som en helt vanlig roman, med en svag underton av obehag. Det går inte att sätta fingret på obehaget, men det finns där i bakgrunden. Det handlar om Rakel som har tvingats av sin mamma att åka ut till den här ön. Den hon står på just nu. Tillsammans med sommarhuset som renoveras, kusinen som gnäller över kusinmammans mat och kusinpappan som bara drömmer om den färdiga renoveringen. För att komma bort söker sig Rakel till stranden, och det är där hon möter tvillingarna. Två smala flickor med långt rött hår som är stripigt av havet, iklädda identiska blå baddräkter.

Vill Rakel lära sig hoppa från tornet? Då måste hon bli med i deras klubb. Deras hemliga hoppklubb. Och för att vara med måste hon klara tre utmaningar. Utmaningar som blir mer och mer obehagliga. Tvillingarna må vara tunna och spröda, men deras sammanhållning får det att krypa i mig.

Skuggsommar tillhör min personliga top-tio-lista över bästa böcker jag läst under året. Den berättar öppet och ärligt om den tomhet som Rakel känner över att överges av mamman på ön, men också hur lättsamt det är att sluta tänka på det. Det finns en trovärdighet i Rakel som kommer fram i hennes interaktioner med de andra karaktärerna, och den världsbild som vi får se genom hennes ögon. Det finns också denna krypande känsla av obehag, som bara blir tydligare genom bokens handling och som faktiskt får en oväntad förklaring på slutet.