tips på sommarläsning!

När jag tänker på sommar och läsning, så kommer Per Hagman upp i mitt minne. När jag googlar och ser att jag i Juni 2010 faktiskt läste två Hagman, så är det kanske inte så konstigt. Jag minns att jag köpte När oskulder kysser på väg hem från Stockholm. Jag hade varit där, som vanligt, och firat. Vi skulle bli tjugo båda två snart, min kompis och jag. Kanske är det därför jag minns det så väl? Den där skarven i oss. Vuxenlivet runt hörnet. Jag minns också att Vänner för livet precis hade publicerats, och jag lånade den på biblioteket i Alingsås. De hade så konstiga öppettider på sommaren, och en dag lyckades jag tajma in det. Så satt jag där, i solen på en uteservering och drack kaffe. Läste rad efter rad, sida efter sida och plötsligt var det bara att traska tillbaka till biblioteket och återlämna boken.

Det är så jag tänker mig sommaren. Värmen. Solen. En bok som man slukar i ensamhet, som liksom upptar alls en tid. Även om omgivningen ständigt rör sig så befinner man sig på två platser samtidigt.  Jag har gått igenom mitt arkiv och reflekterat över böcker utöver de vanliga jag tjatar om som hamnar under kategorin "slukade". Så här kommer tips på tio böcker som är precis så (klickar ni på länkarna kommer ni till recensionerna): 

-Nattfilm av Marisha Pessl, för det är spännande från början till slut. 
- Fangirl av Rainbow Rowell, en ungdomsbok som det inte gick att avsluta. 
- När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, för den som vill läsa en klassiker. Jag har inte bloggat om den tidigare, bara nämnt den i en läslogg. Men tips! 
- Ottar & Kärleken av Gunilla Thorgren, för att det är handlar om en kvinna som gjort mycket för kvinnor i sverige idag, och de flesta av oss vet inte ens vem hon är. 
- Expeditionen av Bea Uusma, den illustrerade utgåvan. Jag bläddrar fortfarande i mitt ex då och då. Fascineras. Av båda historien och Uusmas engagemang. 
- Befrielsen av Maria Sveland, som jag kommer att blogga om i dagarna. MAKALÖST bra om vad feminism är, varför det behövs och hur det påverkar vardagen för kvinnor - utan att bomba med fakta! 
-Brev från en bruten horisont, flera livsöden som vävs samman i en historia som tar slut alldeles för fort! 
- Illusionisten av John Fowles, det här är bara ren och skär magi. Språkligt och berättarmässigt. Orkar du ta dig igenom en tegelsten så är det denna. Det är twist efter twist efter twist, och till slut undrar du vad som är verkligt och inte. Det går inte att sluta läsa. 
- Camera Obscura av Johanna Holmström, som i denna skriver noveller som alla har ett samband. En blandning mellan saga och verklighet. Otroligt välskriven. Får nog bli en omläsning för min del! 
- The wind-up bird chronicles av Haruki Murakami, som jag beskrev som att en del av mig saknades i läsloggen efter att den var utläst. 

En salig blandning av favoriter genom åren, helt enkelt. Själv skulle jag vilja läsa om varenda en just nu, men en hög med biblioteksböcker kräver min lästid. Är det någon av de listade ovan som du blir sugen på att läsa eller har läst? 

12.00 ger Elvira mer somriga boktips i bloggen The world I live in

Kommentarer:

1 Sofies bokblogg:

Av de böcker du skriver om har jag bara läst "Fangirl", och den gillade jag så mycket! Tack för tipsen och ditt inlägg i bloggstafetten! :)

2 Elvira:

Expeditionen vill jag läsa så mycket, men det faktum att den är en faktabok och rätt så tjock också skrämmer mig lite trots att alla älskar den :P:)

Svar: Åh det borde absolut inte skrämma! Det är riktigt mycket bilder, och inte bara flytande textmassor utan blandat. Du borde i alla fall bläddra i den någon gång och se upplägget, så kanske det inte skrämmer lika mycket!
bokstaden.se

3 Västmanländskan:

Skönt att det inte bara var jag som inte kunde hålla mig till bara en bok ;)

Kommentera här: