#hemligheter

Under dagens tema har det tipsats om en hel drös med böcker med tydliga teman om hemligheter. Men jag vill slå ett slag för de böcker som har hemligheter för oss läsare!

Minns ni Kanske är det allt du behöver veta av Lockhart? I den så återkommer en tjej från ett trauma, och precis samma företeelse är det i Vanishing girls. - varning för spoliers- 


De båda kommer hem igen efter ett stort trauma. Vi lämnas i ovisshet om detaljer. Men de försöker leva sina liv, fastän motgångar. De vill komma ikapp och vara normala. Men något tar liksom emot, och ju mer normalt allt blir desto mer onormalt blir det - får då kommer minnena från olyckan fram. För oss läsare kommer ett kort stycke om olyckan då och då och vävs fram, vilket får oss att ana något. Men båda de här böckerna har samma Twist: döden! Olyckorna har resulterat i död, och läkaren tvingas omvärdera all handling. Älskar det, när historien bygger för direkt omläsning. 

novellix-a-thon: kyssen

Hennes katt har försvunnit. Eller egentligen är det inte hennes, utan hennes sambos. Men hon sörjer mest. Då gör de beslutet att de ska skaffa ny katt, så hon hör av sig till ett katthem och får kontakt med ett jourhem. När hon besöker jourhemmet kommer en insikt. 
 
Hon har varit där förut!
 
Jag kan önska att det lagts mer krut i den deja vu känsla som uppstår när man är på en man tidigare varit på men glömt. Det hade fått novellen att växa för mig.
 
 

Kattmänniska - Susanne Samuelsson

 
På bibblan läser vi noveller varje fredag, därför köper vi också frekvent in novellsamlingar bara för att förse oss med material. En sådan var kattmänniska. Och jag menar; titeln gjorde att mina kollegor tog för givet att jag skulle ha den. Så plötsligt var den infångad till mig - utan att jag ens ställt mig på kö! 

Och den är skitbra!

Den är otroligt twistad. Jag minns historien om tjejen som högg av ett finger för att bli vackrare. Och nog blev hon vacker. Problemet var bara att fingret skulle läggas någonstans där det aldrig flyttades igen, vilket råkade bli hennes köksskåp. Så där låg det och ruttnade. Tills en man hon tagit med hem från krogen ser det, förfasar sig och hon -poff- förvandlas till ett monster. 

Det är inget magiskt över de här novellerna. Inte heller fantasy. Det är bara skruvad verklighet - och riktigt jävla obehagligt. Ibland kryper det liksom under huden. Som i bostadsområdet där tanterna mördar män - och äter upp dem. Så vill du läsa obehagligheter är detta ett tips! Samuelsson skriver väldigt enkelt, men det är också det som gör att det känns så rått och verkligt. Oväntat bra, får bli min slutkläm.