Jag var här - Gayle Forman

Cody sitter på biblioteket när hon får mejlet. Avskedsmejlet från bästisen Meg. Det blir ett mejl som förändrar Codys liv för alltid. Allt verkar rätt bra till en början. Hennes kompis är död, och Cody hanterar det. Men så får hon frågan av Megs föräldrar att tömma hennes studentrum. Trots motvilja så gör Cody det för deras skull. De har varit som hennes extra familj och deras sorg driver henne till att vara stark. Men det är de små delarna av Megs liv som får Cody att börja upptäcka vem Meg egentligen var. Det blir en resa som är både känslosam, spännande och hjärtekrossande där hon följer mail, internethistorik och går i hennes fotspår.

Den historia som berättas för oss är den om hur väl man egentligen känner sin bästa kompis. Det är hemligheter och mysterier. Cody tappar greppet när hon inser att hon inte kände hela Meg, och det är där historien griper tag i mig. Det kan låta som att det är en histora om Meg, men det är det inte. Det handlar så mycket om Cody och hennes sätt att hantera döden att det egentligen inte finns utrymme för Meg. 

Det är en otroligt stark bok som berör mig på ett annat sätt än de böcker jag läst tidigare om döden. Inte för att historien är mångbottnad eller välskriven, utan för berättargreppet med Codys jakt på svar som är det som håller mig kvar hela vägen. 

Kommentera här: