Bad feminist - Roxane Gay

 
Jag vet inte om ni hört uttrycket "white feminism"? Det åsytar i alla fall att det inom feminismen finns en vit feminism på grund av att den inte inkluderar svarta. Det är ett otroligt sorgligt fenomen. Men obs! Vit feminism inkluderar inte alla vita feminister, utan bara en gren av feminismen som helhet. Detta är i alla fall skälet till att jag insåg att SHIT. Jag har ju bara läst vit feminism. Det finns inget annat att tillgå. Shame on me. Därför beställde jag raskt Bad feminist. Och ja. Jag gjorde det på grund av att författaren inte är vit. Jag måste kvotera utefter hudfärg, för fortfarande är det en så stor skillnad för hur kvinnor behandlas beroende på hudfärd. Inte alls ok. Och det är bland annat det här som tas upp i Bad feminist. 

Bad feminist är en samling essäer som berör ämnen inom feminism. Det är helt makalöst bra och personligt. Hon utgår ifrån sig själv och talar om olika skeenden inom feminismen. Bland annat varför Lena Dunhams feminism är problematisk. Varför det är problematiskt med representationen av svarta i tv. Det är otroligt intressant läsning. Men det som berör mig mest är hur Roxane Gay inte försöker vara mer än någon annan. Hon erkänner fel och brister. Erkänner att JA Fifty shades är en skam för mänskligheten men FAN vad bra det är. Ni fattar. Hon är mänsklig. En person som oss alla. Hon trampar på tårna, även på sig själv. Och det är mer jordnära än många andra feministiska verk jag läst.

Ska du bara läsa en bok om feminism i höst, läs denna! Den kommer även ut på svenska under samma titel på Albert Bonniers förlag. 


Kommentera här: