Onanisterna - Patrik Lundberg

Studenten har kommit och gått, men nu är glädjen slut. För trots att de var kungar i skolkorridoren så hjälper inte det betygen, och nu sitter de på Komvux. I samma klass går även Robin, som var Kims barndomsbästis tills högstadiet skiljde dem åt. Det visar sig också att Robin har samma skitjobb som Kim: tidningsbud. Det resulterar i att Kim börjar dra sig ifrån det där gänget som han är så starkt befäst vid, som äter midnattskorv, dricker öl på löpande band och trivs med att veckans höjdpunkt är en pizzadejt efter gårdagens fotbollsmatch. Så han börjar lämna småstaden för att tillsammans med Robin umgås med ett kollektiv i Malmö, där de är veganer, aktivister och helt sina egna. Något som Kim beundrar. 

Jag tycker boken är bra på många plan, bland annat skildringen av småstaden (mer om det längre ner) men också i hur Kim är fast i ett samhälle, och ett umgänge, som han inte ogillar men han vill liksom ha mer! Det är inget fel i det. Så när han hittar kollektivet är det klart han kastar sig ut handlöst, men också det visar sig vara en skavande känsla. Kampen inom honom är en fantastisk skildring!

Jag läste på Bokhora hur det förfasades över språket i boken. Själv jobbade jag på en mansdominerad industri på landsbygden under min gymnasie- och högskoletid. Sorgligt men sant så var jargongen som sådan i boken. Så jag är van. Det pratas så. Inte bara bland unga killar. Utan bland vuxna män, med barn i samma ålder som kvinnorna de hånar för deras utseende i tidningarna. Det är sorgligt, men som ni förstår ändå inpräntat i mig som ett ”naturligt” beteende. Så jag blir inte förfasad, istället bygger det på trovärdigheten för historen; både småstadslivet och karaktärerna i småstaden.  Det pratas mycket om feminism, om kvinnoidealet och mansidealet. På många småorter är mansidealet starkt inpräntat. Att bli kallad bög för att man beställer en vegetariana (vilket faktiskt sker i boken) är inte så ovanligt på sådana orter, och därför älskar jag att den här skildringen kommer fram. Och att Kim vågar bryta normen!

Kommentera här: