Rasismen i Sverige: nyckeltexter 2010-2014

 
Det här är årets viktigaste bok. Jag vill sätta den i händerna på alla som inte förstår problemet i att ett parti som Sverigedemokraterna är i riksdagen. 
 
Boken är indelad i sex olika delar, och talar om sex olika vis som rasismen visat sig i Sverige de senaste fyra åren. Händelser som Reva, Utøya och Kärrtorp diskuteras. Men alla texter är sakliga, men också otroligt känslomässiga. Varenda skribent har en bit av sin själ i texterna. När jag läser avsnittet "Dagen vi aldrig glömmer" så gråter jag floder, för det går in så intensivt i skräcken som ungdomarna på Utøya måste ha känt. Joanna Rubin Dranger har en kort text om vad stereotyper har för nackdelar - och varför det är så viktigt att det inte accepteras i figurer som Lilla Hjärtat. 
 
Jag önskar att flera av dessa texter tas upp och diskuteras i skolan på de nivåer det är lämpligt. För att öka förståelsen för den strukturella rasism som sker idag, som många väljer att blunda för, så hoppas jag innerligt att så många som kan läser denna och rannsakar sig själva - och börjar säga ifrån i sin omgivning. 

Kommentera här: