Britt-Marie var här - Fredrik Backman

 Jag kan ärligt säga att Backman har gjort det igen. Han har skapat en karaktär, som inte är helt olik hans Ove utan snarare en kvinnlig variant av den bistra Saab-älskande Ove, och som jag vet finns där ute. Till bibliotekets lånedisk kommer alla typer av människor, det är det som är så roligt med bibliotek. Alla är välkomna. Och här har vi våra egna varianter av Britt-Marie. Och Ove, förstås.

Vem är då Britt-Marie? Vi möter henne på ett hotellrum. Hon har precis lämnat sin man. Eller, han fick en hjärtinfarkt när han var med sin unga älskare och då tänkte Britt-Marie att det var lika bra att ta sina balkonglådor med blommor och sticka. Hon ska numera sköta sig själv. Och då måste hon ha ett jobb, och via arbetsförmedlingen får hon trots sin ålder på 63 och ingen tidigare erfarenhet mer än att ha skött ett hem i fyrtio år, ett jobb som egentligen inte borde finnas. Det är så hon hamnar i Borg. Och så börjar också hennes resa, där hon både skapar nya vänner och blir fotbollstränare fast att hon avskyr fotboll. Och smuts. Och ingen sport är väl smutsigare än fotboll.

Jag tycker om Backmans romaner för att de är väldigt jordnära. Inga perfekta ytor. Folk har sprickor. Underhållningsvärdet i Backmans romaner är det jag faller för. Det vardagliga, med glimten i ögat. Det är det som gör att han hör till mina favoriter. Och trots tre böcker, så har han fortfarande inte tappat det där, och inte heller börjat överdriva. Tonen är lagom och tar inte över historien och Britt-Maries röst.

Plus i kanten är det oväntade slutet, som jag både hatar och älskar!

Kommentera här: