Barnens ö - PC Jersild

 Det roligaste med Stockholm läser är att gamla fina klassiker kan få lyftas fram igen. Detta år är det Barnens ö av PC Jersild som fått äran. Själv hade jag inte last boken, utan bara sett filmen som barn, och blev väl inte alldeles pepp när jag fick den eftersom den ser ut och känns som en gammal loppisbok…

Det handlar om snart elvaårige Reine som är rädd för vad puberteten kan göra med en och kontrollerar dagligen sitt kön för att se om den kommit. Så, för att leva sin sista sommar som barn beslutar han sig för att inte alls åka till barnens ö som mamman planerat medan hon själv åker utomstädes för att arbeta– utan stanna hemma. Ensam.

Så vi får följa en pojke på hans sommaräventyr på sjuttiotalet. Och det är otroligt roligt. Ibland blir man lite förfärad (är det vuxenheten i en som gör det kanske?) över vad han tar sig till – och framför allt över att det verkar så enkelt!

Ska du läsa en klassiker i år, så tycker jag du ska läsa denna! Svenskt sjuttiotal och rädslan att bli vuxen – men ändå bli mer och mer vuxen för var dag. 

Kommentera här: