Det finns ingenting att vara rädd för - Johan Heltne

Jonatan är sjutton, och medlem i Livets ord. Han har dedikerat sitt liv till tro, och hans litar på allt hans ungdomsledare och pastorer säger. Om hur han kan bli botad från sin epilepsi om han bara tror på det tillräckligt mycket, trots alla misslyckande healingsessioner, som exempel. Men så blir han kär i Nina på en resa, och de håller sin kärlek hemlig för Livets ord - eftersom den inte är accepterad. Och det är en av historierna i boken, där deras kärlek hemlighålls, och tillslut läcker ut. Hur de tvingas ifrån varandra.

Men så finns också historien om epilepsin, och hans psykolog som frågar om hans liv. Om epilepsin. Och som läsare förstår jag att psykologen försöker locka fram en insikt i Jonatan, att epilepsin kanske beror på hans religion - för är han lycklig när han inte får vara med Nina? Är han lycklig, när epilepsin ses som ett misslyckande av hans tro? 

Det är en intressant berättelse om livets ord, och författaren skriver efter egen erfarenhet av det. Samtidigt som man blir förskräckt, blir man fascinerad över hur stark en tro kan vara. Och också hur denna tro kan bräcka en ung människa.
 

Salladsnätter - Vanessa Barbara

 
Ottos fru dör, och plötsligt inser han ensamheten. Han har aldrig varit den sociala personen, och har aldrig behövt. Hans fru har varit social så det räcker åt båda. Kommit hem med historier som de kan diskutera och spekulera om i dagar. Men nu är hon borta. Och huset är tyst. Så när apoteksbiträdet kommer med hemleverans och börjar diskutera medeciners galna biverkningar, öppnar Otto upp lite. Bara lite. Och för varje tillfälle som ges, så öppnar han, till sin förvåning, upp mer och mer. Till slut inser han att något inte riktigt stämmer..

Ja, bokens baksida bjuder på en förväntan på extraordinär spänning. Det är det inte riktigt, utan det är en mysig bok där man får ta del av ett grannskap. Deras konstigheter, och hur man trots att man stör sig på grannens mixer mitt i natten (hennes man tycker inte om doften av yoghurt), och grannens hundar som alltid skäller, tycker om dem. Grannarna blir en del av vardagen, och det är också det som skapar spänningen, hur ett misstag sker - och alla grannar hjälps åt för att täcka upp. Alla utom Otto, som inget vet. Men sakta men säkert får läsaren veta tillsammans med Otto.

Ja. Har du någonsin undrat vad som sker bakom grannens väggar - så läs. Så otroligt charmig bok! 

Nytt från StridsbergHar glömt berätta om den här fantastiska nyheten som jag upptäckte förra veckan. HUR bra?! Längtar till hösten, redan.