Att ordna i färgNågot jag gjort denna ledighet är att ha organiserat om bokhyllan! Nu är den organiserad efter färg, för att vara snällare mot ögat. Jag har ju verkligen idiotrensat min bokhylla i år, och har gjort mig av med kanske hälften av alla böcker. Gått igenom varenda bok minst varannan månad och tänkt: Tyckte jag om den här? Vill jag läsa den här igen? Vill jag låna ut den här till någon annan för att läsa? Är svaret på de tre frågorna Nej, så har den åkt till jobbet och sålts i vår gallrade böcker avdelning på jobbet. Vilket har varit traumatiskt, men trots allt riktigt skönt när jag sett en bokhylla full av finfina pärlor! 
 
Och nu är den i färgordning, för att det känns lite roligare! 

(Och framför sitter en minimal Mumin som jag virkat till mitt dockhus från barndomen som jag håller på att renovera)

GOD JUL

God jul och allt härligt! Jag fuskade med mina läslöften och gjorde en rejäl beställning av böcker inför rådande julhelg, och har vräkt i mig böcker i större utsträckning än julgodis! Det är så härligt att vara ledig, och det verkar som att min mage vill hålla sig frisk så det känns verkligen som att jag kan njuta av den här långledigheten. Ska återkomma med en lista över december, men kan skvallra om att jag just nu läser "varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i skor". 

Fick ni några bra julklappsböcker?

OKTOBER:

Britt-Marie var här - Fredrik Backman
Ladivine - Marie Ndiaye
Utan personligt ansvar - Lena Andersson
Drottningen av Rottnevik - Kringlan Svensson & Nanna Johansson
Kunskapens frukt - Liv Strömquist
Främling. Inkräktare - Hans Olsson
Rasismen i Sverige: Nyckeltexter 2010-2014
Bland hondjävlar & Bitterfittor - Maria Ehrenberg
Alkemistens dotter - Carl-Michael Edenborg


I Oktober började jag med två efterlängtade böcker av Backman och Lena Andersson som båda levde upp till förväntningarna. Däremellan läste jag Ladivine, som jag är kluven till eftersom jag älskade den inledningsvis. Men allteftersom boken gick, och det ändrades vem vi följde så tappade det lite. Jag gillade det inledande mer, om dottern som undanhåller sin mor hela sitt liv, jag vill läsa mer om det! 

Drottningen av Rottnevik var lite FÖR mycket, den var alldeles för mycket skruvad humor så att den tappade trovärdighet. Kunskapens frukt är en liten bibel, och jag tycker alla kvinnor ska köpa ett eget ex och fråga sig varför män är så intresserade av våra kön (det är skrämmande!). Främling inkräktare innehåller noveller som är på gränsen mellan verklighet och saga, och det liksom kryper under huden när man läser. Har sparat en novell inför framtida läsning på bibblans novellfredagar! Rasismen i Sverige borde vara pliktläsning på gymnasiet, och Alkemistens dotter fångade mig aldrig riktigt.