Nattfilm - Marisha PesslNär jag börjar läsa Nattfilm så slukas jag in direkt. Vi möter Journalisten Scott på en fest han inte vill vara på. Sedan ett telefonsamtal: Ashley Cordova har hittats död. Och sedan vad som skulle kunna vara en artikel på Aftonbladet. Kortfattad info, mycket bilder och framför allt mycket information om det som inte har hänt: Ashleys pappa är Stanislav Cordova, en känd skräckfilmsregissör som blivit kultförklarad och som inte synts till sedan -77.

Så tar historien vid. Scott börjar, som den journalist han är, snoka. Han försökte för några år sedan gräva i historien om Cordova, men efter ett felaktigt anonymt tips ruinerades hans karriär. Så man märker att han vill fortsätta, utkräva någon slags hämnd och rättvisa. Det är också en av de (många) bra innehållen i Nattfilm. Scott försöker inte förskönas. Han har en ganska taskig inställning gentemot Cordova, och känns lite sådär typisk journalist som bara vill ha tid i rampljuset med en bra story. Och jag som läsare accepterar det, för han skapar frågor jag inte ens ställt mig själv och luskar i sådant jag inte ens visste att jag ville veta!

Till en början blir jag fascinerad av Cordova, denna mörkrets mästare och den lilla ideologi som byggts upp kring honom och hans verk. Men sen vävs Scotts teorier på, och också de teorier som hans två medarbetare spinner på, och så drar det iväg. Jag vänder blad efter blad, och känner mig tvungen att lägga ifrån mig boken för sömnen om kvällarna, och läser ett par rader vid frukostbordet - för jag blir så fångad! Jag är imponerad av allt jobb Det är inte BARA en romanPessl byggt upp, utan så mycket mer. En hel värld. Tidningsannonser. Hemsidor. Filmer. Dessa inslag, som i vardagliga livet är naturliga har hon fått att verka lika naturliga i bokens värld. 

Jag är så imponerad och tagen av boken som var spänning från början till slut, med makalösa vändningar som jag aldrig kunnat vänta mig. Så tagen av hennes sätt att skriva, att jag beställde hennes första roman i dagarna och ivrigt väntar på att jag ska hitta den i brevlådan. Trots sina 647 sidor kändes den alldeles för kort!

Kommentera här: