"statlig inkomstgaranti", vad är det?

Ibland lär jag mig saker jag inte visste om tidigare. Som idag. När jag får berättat för mig om "mansgrisen" Stig Larsson (vägen dit ledde från ljudböcker, arbete där man kan lyssna på ljudböcker och till Stieg Larsson och sedan in på just Stig Larsson, puh). Och då får jag veta att han har fått så kallad Statlig Inkomstgaranti. Har ni hört talas om det, va? Det hade inte jag. Så jag blir sådär: vad ÄR egentligen det DÄR?

Och googlar.
Hamnar på Wikipedia.
Och tydligen är det så, att fram till 2009 så beslutade staten att ge särskilda författare (och andra kulturpersoner förstås men det här är en bokblogg) en garanterad årsinkomst med motiveringen "för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv". Här kan ni läsa mer, och även se vilka författare som fortfarande får årslön utbetald.
 
Dessvärre är det avskaffat idag, men tycker att det är fantastiska initiativ. I länken ovan kan ni också se bidrag som finns i andra nordiska länder som är liknande. Det är sådana här satsningar på kultur som behövs. Nu är inkomstgarantin istället utbytt mot långtidsstipendier, som kanske är ännu bättre? Vad vet jag. Men ler lite löjligt här bakom lånedisken efter att jag fick reda på vilka satsningar som görs på kultur, inte bara här utan i norden.

Vad tycker ni om såna här statliga bidrag?

Kommentarer:

1 Alekzandra Kelahaara:

Vet inte vad jag tycker. Beror lite på utvalsprocess.

Kommentera här: