Torsdag


Idag lyxar jag till det med post-lunch-kaffe. Och ringer och bokar biljetter och hotellrum inför konferens. Och ser till att korrektura hemsidan. Och omplacerar böcker som stått fel. Och och och.
 

Jellicoe Road, kap. 8-14


 
Har ni inte saknat något? Jo, tänkte väl det! DET ÄR JU JELLICOE ROAD DAGS FÖR LÄNGE SEN! Ber om ursäkt, men somnade ju i söndags och alla andra kvällar och först igår läste jag klart kapitlen 8-14. Måste rycka upp mig ur läskoman, och det funkade igår. Ville läsa mer!

Så vad tycker jag?
Hittills blir jag bara än mer rörig i huvudet av hela det här "kriget" som pågår. Är det inte lite löjligt? Jag kan inte ta det på allvar känner jag. Men jag hankar på. Tänker att det är en bifigur som man inte behöver tycka om. Däremot tror jag mig ha mer på känn om förhållandet med mamman, och Hanna och det där bokmanuset som Hanna har. DEN historien är spännande. Vill ha mer mer mer. Nu! Dock är jag fortfarande inte helt säker, men jag har mina aningar och vill ju ha svar redan nu. Jag hoppas på en konstig twist på slutet, så att det inte alls blir som jag har på känn utan helt annorlunda. Åh, det hade varit något!

Nu däremot är det dags att mäta av min termometer (det är kallt på kontoret) och kila hemåt.


"statlig inkomstgaranti", vad är det?

Ibland lär jag mig saker jag inte visste om tidigare. Som idag. När jag får berättat för mig om "mansgrisen" Stig Larsson (vägen dit ledde från ljudböcker, arbete där man kan lyssna på ljudböcker och till Stieg Larsson och sedan in på just Stig Larsson, puh). Och då får jag veta att han har fått så kallad Statlig Inkomstgaranti. Har ni hört talas om det, va? Det hade inte jag. Så jag blir sådär: vad ÄR egentligen det DÄR?

Och googlar.
Hamnar på Wikipedia.
Och tydligen är det så, att fram till 2009 så beslutade staten att ge särskilda författare (och andra kulturpersoner förstås men det här är en bokblogg) en garanterad årsinkomst med motiveringen "för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv". Här kan ni läsa mer, och även se vilka författare som fortfarande får årslön utbetald.
 
Dessvärre är det avskaffat idag, men tycker att det är fantastiska initiativ. I länken ovan kan ni också se bidrag som finns i andra nordiska länder som är liknande. Det är sådana här satsningar på kultur som behövs. Nu är inkomstgarantin istället utbytt mot långtidsstipendier, som kanske är ännu bättre? Vad vet jag. Men ler lite löjligt här bakom lånedisken efter att jag fick reda på vilka satsningar som görs på kultur, inte bara här utan i norden.

Vad tycker ni om såna här statliga bidrag?