Scum Manifesto - Valerie Solanas

 
1967 publicerade Solanas sitt Scum-Manifest. Scum står för Society of Cutting Up Men. Manifestet klargör Scums ståndpunkter, att kvinnor är ursprungsmänniskan och den enda nödvändiga människan. Att mannen är en okomplett kvinna som saknar den kvinnliga kromosomen. Att mannens ego är stort. Att mannen i sina försök att vara kvinna skapat "the great art". 

När man först läser Scum Manifesto så skrattar man. Tänker: hon är galen. Men det som är viktigt är att som läsare inte stanna där, utan att börja reflektera över det man läst. Vilken kontext skrevs verket i? I vilken kontext publicerades det? Vem var hon som skrev? 

I förordet kan vi läsa hur Michelle Tea förklarar om situationen på kvinnor på sextiotalet. Ett sextiotal där det var lagligt för män att våldta sina fruar. Där kvinnor som blödde ihjäl efter olagliga aborter "förtjänade det". Och plötsligt kan man förstå hur det kan gå till sådan överdrift i Scum. Jag väljer att se Scum-manifestet som en samhällssatir ur feministiskt perspektiv. Det finns många viktiga ståndpunkter i Scum-manifestet, och manifestet blir en perfekt slutbonus i min Tre på tre utmaning. 

Kommentera här: