Marianne Cedervall, del.1

 
Fick hem del fyra av Marianne Cedervalls bokserie om de två vännerna Hervor och Mirjam. Nog för att de är fristående, men jag kände ett tvång att läsa dem från början. Det var en bra ursäkt att gotta ner sig en helg. 

I den inledande boken Svinhugg träffar vi Mirjam och Hervor när Mirjam precis köpt ett gammalt kapell på Gotland där hon växte upp. Men historien börjar inte där, utan när Mirjam blev grundlurad av tre män fråm hemön. Hon hamnade i en ekonomisk kris, som förstörde relationen med dottern och som blev hennes orsak att börja lämna Stockholm för att ta sig upp till Norrland - bra lön, billigt leverne. Där möter hon Hervor. En lapplandshäxa, som hon kallar sig, som livnär sig på sina krafter. 

Ett ödets nyck gör att Mirjam köpe kapellet. Så när Hervor och Mirjam tar sig dit för att rusta upp stället, börjar det skapas oro. Och sakterligen dör de tre männen som gjort flera år av Mirjams liv till ett helvete. Är det bara tillfälligheter som gjort att de dött, eller ligger Mirjam bakom det? 

I den efterföljande boken Svartvintern är väninnorna återigen i lappland. Något har hänt, och Mirjam flyr. Efter kommer Hervor. Men däruppe är inte allt som vanligt. Det gamla hotellet, som varit oanvänt under flera år, är plötsligt upplyst och någon rör sig där. Det är den nya arvingen. Han är lite av en kändis inom opera-kretsen, och givetvis är han homosexuell. Det ställer lapplandsbyn på sin spets. Hervor och Mirjam är där med sina idéer och hjälpsamma själar. Men hemligheter börjar dagas upp medan man renoverar hotellet. Ett barnskelett hittas i vedhögen, och samtidigt försöker den nya arvingen söka svaret på varför just han ärvt hotellet - han kände trots allt inte mannen. 
 
Både böckerna är feel-good litteratur. Och jag kan inte ljuga, jag fnissade och log när jag läste.Det var precis sådär lagom avkopplande, utan att bli för kliché eller helt enkelt för mycket av det där "allting löser sig". Men som vanligt blir jag irriterad på att dessa kvinnor måste lägga sig i allt, som jag brukar bli. Kan de inte bara låta bli? Men det är det som är drivet. Paniken. Men gud, vad händer nu? VAD GÖR HON?!

Så ja. Dessa böcker har ingen ålder. Jag känner med dessa femtio+ kvinnor, och älskar dem!
 

Kommentera här: