Gale - Karl Eder

 
Boken bara låg och låg, jag vände och vred på den men kände hela tiden att näe, segling? hav? Ingenting för mig. Till slut en kväll slog jag upp den och började. Och fastnade. 

Daniel svarar på en annons, om ett par som behöver en extra man i besättningen för en segling över Atlanten. Han möter upp dem, Gale och Devan, och den fjärde mannen Matthias på Teneriffa. Sedan drar de ut. Havet tycks bli större. Det trycker på. Och plötsligt delas besättningen upp i två läger. Gale, som ska leda besättningen, befinner sig under däck mer och mer. Syns knappt till. Stämningen förändras. Gale viskar en dag: Jag vill inte ha dig här till Daniel. 

Jag som läsare känner paniken. Känslan av att vara så fel i situationen. Jag tycker det blir obehagligt att läsa när de sitter där och nästintill hatar varandra. Samtidigt får jag känslan av oändlighet, för det är så väl beskrivet hur havet omsluter en. Och någonstans förstår jag hur människorna förändras i den oändligheten, blir några andra för att omvärlden inte finns. 

Otroligt bra bok, som jag läste en gång till efter att jag läste klart den första gången. Kunde inte lägga ifrån mig den. 

Marianne Cedervall, del.1

 
Fick hem del fyra av Marianne Cedervalls bokserie om de två vännerna Hervor och Mirjam. Nog för att de är fristående, men jag kände ett tvång att läsa dem från början. Det var en bra ursäkt att gotta ner sig en helg. 

I den inledande boken Svinhugg träffar vi Mirjam och Hervor när Mirjam precis köpt ett gammalt kapell på Gotland där hon växte upp. Men historien börjar inte där, utan när Mirjam blev grundlurad av tre män fråm hemön. Hon hamnade i en ekonomisk kris, som förstörde relationen med dottern och som blev hennes orsak att börja lämna Stockholm för att ta sig upp till Norrland - bra lön, billigt leverne. Där möter hon Hervor. En lapplandshäxa, som hon kallar sig, som livnär sig på sina krafter. 

Ett ödets nyck gör att Mirjam köpe kapellet. Så när Hervor och Mirjam tar sig dit för att rusta upp stället, börjar det skapas oro. Och sakterligen dör de tre männen som gjort flera år av Mirjams liv till ett helvete. Är det bara tillfälligheter som gjort att de dött, eller ligger Mirjam bakom det? 

I den efterföljande boken Svartvintern är väninnorna återigen i lappland. Något har hänt, och Mirjam flyr. Efter kommer Hervor. Men däruppe är inte allt som vanligt. Det gamla hotellet, som varit oanvänt under flera år, är plötsligt upplyst och någon rör sig där. Det är den nya arvingen. Han är lite av en kändis inom opera-kretsen, och givetvis är han homosexuell. Det ställer lapplandsbyn på sin spets. Hervor och Mirjam är där med sina idéer och hjälpsamma själar. Men hemligheter börjar dagas upp medan man renoverar hotellet. Ett barnskelett hittas i vedhögen, och samtidigt försöker den nya arvingen söka svaret på varför just han ärvt hotellet - han kände trots allt inte mannen. 
 
Både böckerna är feel-good litteratur. Och jag kan inte ljuga, jag fnissade och log när jag läste.Det var precis sådär lagom avkopplande, utan att bli för kliché eller helt enkelt för mycket av det där "allting löser sig". Men som vanligt blir jag irriterad på att dessa kvinnor måste lägga sig i allt, som jag brukar bli. Kan de inte bara låta bli? Men det är det som är drivet. Paniken. Men gud, vad händer nu? VAD GÖR HON?!

Så ja. Dessa böcker har ingen ålder. Jag känner med dessa femtio+ kvinnor, och älskar dem!
 

Booked: Kretsen: Maggie Stiefvater


Fick hem den här boken från Booked för några veckor sedan. Detta för att testa Bookeds tjänst. Min första erfarenhet är att det är väldigt svårt att få en bok från Booked. Har du inte mailfunktion i mobilen, så är det nästan kört. För så fort det plingar till måste du vara där och anmäla ditt intresse för boken, om du inte är så snabb så är det svårt. Men men. Kort och gott fungerar det i alla fall såhär: 

- Man anmäler sig på sajten
- Sedan får man ett mail om de nya böcker som finns tillgängliga (jag har fått ett mail var tredje vecka ungefär)
- Är du intresserad av boken? Då anmäler du intresse via den länk du fått i mailet. 
- Sedan läser du. Du har i regel en månad på dig, och ska skriva om boken vid minst två tillfällen, antingen på din blogg, din twitter eller på facebook. Det är det enda kravet som finns. 

Så jag beslutade mig för att testa. Jag gjorde ett urval att endast anmäla intresse för böcker som jag enbart har ett intresse av (den första missade jag, på grund av att jag inte var snabb som tusan till min mailplingande mobil). Till slut fick jag napp på denna.  Maggie Stiefvater har tidigare skrivit en bokserie om tre (frost, feber och för evigt) som blivit hyllad av låntagare och bibliotekariekollegor. Själv har jag inte fått tid att läsa den, då del ett aldrig verkar återlämnas (ajabaja låntagare, vi ser dig!). Så, ett ypperligt tillfälle att faktiskt gotta ner mig i Stiefvater!

Började läsa det inledanda kapitlet och det efterföljande kapitlet under gårdagen. Blev lite hooked, eftersom jag drömde att jag också satt på en kyrkogård och såg själar vandra förbi...detta efter ca 15 sidor! 

Det enda jag rent konkret kan säga om boken nu, är, varför detta lite lätt barnsliga omslag? Alltså, misstolka mig rätt. Men jag känner att det här är en bok som utseendemässigt lockar 10-13 åringar, utefter egen erfarenhet, men boken i sig är mer åt ungdom/unga vuxna. Sådant stör mig, det är lite att förstöra för sig själv som författare att inte hålla samma nivå på omslaget och innehållet.