Hungerspelen (trilogin) - Suzanne Collins

 
 
Behöver jag ens förklara vad böckerna handlar om? Kort då. Landet Panem har efter ett krig blivit uppdelat i distrikt. För 70nånging år sedan gjorde distrikten revolt, och där föddes hungerspelen. För att skapa en enad front i distrikten ska varje distrikt (12) skicka en tjej och en kille mellan åldern 12-18 som deltagare till hungerspelen. 24 deltagare skickas in, men bara en kan komma ut levande och som segrare!
Där möter vi Katniss, sexton. Tillhör det bortglömda distriktet 12. Hon blir en av deltagarna i hungerspelen och förändrar det för alltid. 

Eftersom jag inte vill spoila för blivande läsare (ni ska läsa dem, så är det bara!!) så kommer jag inte gå in mer i detalj. Del två - får man ens avsluta en bok med en sådan cliffhanger? Blev så galen att jag mitt i natten gick till grannbiblioteket - eftersom jag har nycklar dit - och lånade del tre. 

Det som jag älskar är att bokserien består av en bra story, är välskriven och faktiskt har väldigt många bra litterära aspekter. Framför allt är den spännande. Något otroligt spännande. Sen har den också det politiska. Det här är en bra bok att öva läsförståelse i. Att sätta boken i ett sammanhang. För det politiska är en stor del. Hur styrs landet/distrikten? Varför sker hungerspelen? Vart finns moralen? Det är så otroligt öppet för diskussioner och analys, utan att peka på rätt eller fel svar. Det tycker jag också är viktigt i en populär bok. Jag har själv googlat fram massor av artiklar med den politiska aspekten ur hungerspelen, bara för att det är så sjukt intressant. Hur kan man applicera hungerspelen på den politiska situationen idag? Älskar tankeväckande böcker!

Ja, det finns mycket att gilla med hungerspelen. Och jag förstår inte att det tog sådan tid innan jag läste dem. Men nu har jag läst dem, och kommer alltid minnas dem. För de är episka, kom ihåg det. Episka. Säg en gång till att ungdomsromaner skulle vara sämre än vuxenromaner, och jag kommer kasta en drös med hungerspelen på dig! 


Kort om filmen (jag var ju tvungen!):

Då jag, som ni förstår, är av den åsikt att Hungerspelen har ett starkt politiskt perspektiv blev jag väldigt besviken av filmen. Filmen börjar med avsaknaden av denna ståndpunkt som sker i den enkla handlingen att ge broschen som Katniss bär genom hela trilogien som en gåva. För mig är det en viktig del i vem som är givaren. Det går att analysera. Fundera på. Dra en slutsats. 

Och det är bara en av alla dessa små, små bitar som skapar en röd tråd genom böckerna som saknas i filmen. Och jag menar; hånglet?! Varför får vi inte se något hångel????? I boken hånglas det jämt, och just det hånglet blir en stor del i det politiska spelet. Så kom igen amerika! Förklara er!


Vill man diskutera mer med mig om hungerspelen får man gärna göra det. Maila då! För jag är DYING för att få prata mer, analysera mer, och bara älska/hata mer. 

Kommentera här: