Döden & Co. - Lukas Moodysson


Har älskar Moodysson sedan jag i högstadiet läste "mellan sexton och tjugosex", och därefter läste allt jag kunde komma åt från det lokala biblioteket och sedan skaffade ett lånekort i Göteborg för att kunna låna resterande. Men när Döden & Co. kom så fanns inte lusten att köpa den. Tror till och med jag skrivit om det i något bokmässesammanhang? Men så läste jag Tolv månader i skugga och Marcus sa: du.måste.läsa.döden.och.c.o. Sagt och gjort! 
Boken skildrar döden. För vi kastas in i boken med det telefonsamtal som meddelar att Lukas pappa är död. Därefter vet vi inte vad som är verkligt, eller vad som är drömmande flykt. För Lukas flyr. I tankarna. Vi åker genom världen, möter supermodeller som han fantiserar om, personer från gatorna som hoppar in, hävdar sig och blir en del av Lukas. Det är så.. overkligt men verkligt på samma gång. Som en hallucinering i vilken han flyr känslorna men de ramlar in ändå. 

Jag älskar det. För det är så nära. Så intimt, när han skriver om sorgen. Och att det är så drömmande, att man inte vet vad som är verkligt, det gör det mer intimt. För det är så det känns att förlora någon. Som en dröm man flyr ifrån. 

Nu kan jag inte längta nog till han kommer med nästa. Så snälla Lukas, ge oss goda nyheter snart!

Kommentera här: