De skandalösa - Simona Ahrnstedt

Magdalena är en ung kvinna på slutet av 1600-talet som fått klara sig själv. Nu står hon på fattigdomens kant och kan givetvis inte neka när en friherre ber henne att agera som förkläde åt hans unga dotter under en sommar. Den unga dottern skall nämligen skickas till Wadenstierna, där greven Gabriels mor bjudit in landets förnämaste unga kvinnor i hopp om att Gabriel bland dem ska hitta sig en fru. 

Det som jag gillade med Ahrnstedts första bok hittar jag i den här. Det historiska. Den unga kvinnan som kanske inte bör på grund av sin ställning, men som ändå står på egna ben och säger ifrån. Har ett tycke och ett tänkande, och inser att hon inte är en som ler och fnissar enbart för att glädja männen. Och visst känns det lite kliché? Men det är det som är så härligt. Att kunna hänge sig åt denna lättsmälta feelgoodstämning där handligen i mångt och mycket går att förutse, men ändå överraskar. 

Det är ingen bok som lämnar avtryck. Men det är en bok som får mig att reflektera över dåtiden och nutiden, och inse hur mycket som har hänt för både män och kvinnor under dessa hundra år. En bok som får mig att försvunna ur min egna värld en stund. Men sen försvinner liksom boken ur ens radar. För karaktärerna är sällan så utstakade att de lämnar ett intryck, och det kan jag tycka är synd. Man både hatar och älskar Greven, men sen försvinner han. 
Det gör även Magdalena.
I alla fall från mig. 

Kommentarer:

1 Gia - Bokfrossa:

Jag tyckte att den här var en av de bästa böcker jag läst hittills i år. Kliché men lättsamt trevligt i fin miljö. Precis som jag föredrar min sommarläsning :)

2 Carro:

Jag har läst så mycket om den här nu att det känns som om jag i alla fall borde ge den en chans själv också :)

Kommentera här: