Gul utanpå - Patrik Lundberg

 
Patrik Lundbergs självbiografi (det är för det mesta nästan tragiskt att den klassificerats under självbiografi för ungdomar då det minskar dess läsarkrets något extremt) börjar med att vi får veta att han tänker studera utomlands. Möjligheten kom, och han såg det som ett bra tillfälle att besöka sitt hemland Sydkorea som han adopterades ifrån i spädbarnsåldern.

Man tror nästan att det ska vara en intim berättelse om hans uppväxt som adopterad. Det närmsta Lundberg berör det ämnet är hur han beskriver sig som utstött, då han är för svensk för att få umgås med invandrarna och för mycket invandrare för att få umgås med svenskarna när han flyttar till Malmö för att studera. Han beskriver sin uppväxtort som en bubbla, där han levt skyddat och att verkligheten kom som en chock när han hamnade på Malmös gator. 

Sen hoppar vi raskt vidare till det som verkligen är huvudämnet. Han åker som sagt som utbytesstudent till Sydkorea, och han gör det för att han vill hitta sin biologiska familj. Den blir bitvis ganska sorglig, för han har skamkänslor inför den de känslor han har inför sin biologiska familj. Han skäms för att han trots allt har sin mamma, sin svenska mamma i Sverige, och att han hör på hennes röst när de talas vid att hon är sårad. Att hans resa berör henne. 

Jag läser självbiografier till och från, men inte alls i stor utsträckning. Framför allt så skriver jag väldigt sällan om dem, för hur ska man bedöma det som någon berättar om sig själv? Det är deras historia, och det känns nästan för intimt att skriva vad jag tycker om deras berättelse. Men med denna var jag tvungen att göra ett undantag. För det fina i den här är att han talar om relationerna som är och hur de förändras. Det finns inga rätt och fel i en självbiografi, men jag tycker att han är så otroligt bra på att lyfta fram de väsentliga känslorna och tankarna. Precis efter att jag läste boken tyckte jag att den var lite tam, att det fokuserade för mycket på hans ständiga festande och hur han hängde med tjej hit och tjej dit. Men efter att ha smält boken någon vecka insåg jag att det tillför mer till historien när han har med de delarna. För det är en del av berättelsen om hur han åkte till sitt adoptivland och förlorade sig själv, för att någonsin kunna hitta sig själv. 
 
 
 

Kommentera här: