Kattens bord - Michael Ondaatje

Michael är bara en ung pojke när hans släkt placerar honom på fartyget Oronsay, en resa på 21 dagar som ska ta honom till hans mor som väntar i London. Minnet av hans mor är abstrakt, då han inte sett henne på flera år. Ombord på fartyget hamnar han vid Kattens Bord i matsalen, bordet för de som är lägst i hierarkin ombord. Där möter han två pojkar i ungefär samma ålder. Vi får följa med på deras äventyr - allt i från att låtsasröka, spana på fången som också är ombord till att smuggla ombord en hund vid en av hamnarna de stannar vid under färden. 

Vi får också möta alla de spännande karaktärerna ombord, eller ja, ett flertal av dem i alla fall. Alla får ett eget litet personporträtt i boken. Samtidigt får vi en parallel del, där vi möter Michael i nutid. Hur relationerna till de han mötte på båten är, och hur det har format hans liv. 

Jag tycker att boken är lite ojämn. Jag hade lite svårt under läsningen, men i efterhand så tycker jag att boken faller mer på plats. Det blir en större sammanhållning mellan dåtid och nutid när jag ser tillbaks på läsningen och reflekterar över den. Men jag kan tycka att avsnitten i nutid inte alls är lika drivande under läsningen. Där fastnade jag ofta. La undan boken. Kunde ta dagar innan jag plockade upp den igen. 

Allt som allt gillar jag den. Det är en riktigt bra bok, för de målande beskrivningarna om allt som sker ombord är underbara. Alla karaktärer får jag klart och tydligt se framför mig. Jag kan känna båten gunga uner stormen. Det är en bra skildring, som drar med läsaren. Dock som sagt något svårare för nutidspartierna. Men det är sådant man får ha överseende med, för trots allt stämde det bättre nu i efterhand.

Kommentera här: