Böcker om island;

Jag skulle kunna skriva massor om isländsk bokkultur, men det lämnar jag. Bloggen är åsidosatt för alla intryck som det här landet ger, för saker och ting händer hela tiden. Det är sällan man spenderar en hel dag hemma, utan ofta är det åtminstone något som händer under dagen. Därför har inte mycket tid spenderats åt läsning heller, eftersom man varit så tankspridd att läsningen bara inte funkat. Men det har börjat arta sig nu, det här med läsrutiner. Men det var inte alls det här jag skulle prata om, utan om böcker som återspeglar isländsk kultur. 

Det är nämligen så att jag läser en kurs som så käckt heter just Icelandic Culture. Den handlar om allt möjligt som har med isländsk kultur att göra. Men i den kursen består kurslitteraturen av fyra böcker, som vi måste läsa, eftersom de alla visar viktiga delar av den isländska kulturen. Och eftersom jag vet att ni som läser det här älskar böcker lika mycket som jag, så blir ni väl direkt väldigt "åh... vad kan det vara för böcker?". Då ska jag berätta; 

Halldór Laxness - Independent People (Frida män i svensk översättning)
Hallgrímur Helgason - 101 Reykjavik
Sjón - Blue Fox (en av Björks favoritböcker för övrigt)
Gunnlaugs saga (Sagan om Gunnlaug ormstunga, tror jag den heter i den svenska översättningen).


Jag har bara halva Independent People kvar, och jag måste säga att ja, alla tillför de olika aspekter på hur island är och på hur islänningar ser på sig själva. Så är ni nyfikna, läs för guds skull. 


Kommentera här: