JOHANNA HOLMSTRÖM - tvåsamhet (noveller)

"För en tid sedan märkte hon att han höll på försvinna för henne och jon blev rädd. Hon blir rädd nu också. Hur hon än anstränger sig kan hon inte få honom att bli verklig. Hon ver hur han ser ut. Han är rädd för gråa hår fast han bara är trettiofem. Han har börjat få mage och försöker springa bort den. Kilometer efter kilometer som matas fram under hans joggingskor. Han tror att det är därför hon inte längre kysser honom, men det är det inte. Det är för att han ser på henne med ett visst uttryck. Hon ser det ibland då hon överraskande vänder sig , eller slår upp ögonen då hon låtsas att hon sover. Det är en lätt höjning av överläppen och en rynka vid näsroten. Han försöker alltid släta ut ansiktet för att hon inte ska märka något, och mimiken är i högsta grad omedveten, men hon kan läsa tankarna bakom ansiktsmasken. Det är inte allt för svårt."

Stycket talar om känslan som drar sin röda tråd igenom varenda en av novellerna i den här boken. Citatet talar om varför ni borde läsa boken. Det är fantastiskt. En avsky och en kärlek som är hand i hand, och som utan onödiga ord får plats mellan Holmströms rader. 

IDA SÄLL - Jenny Häggs mamma soler brösten i sovrummet

Ida Säll har skrivit en roman bestående av korta texter ur ett barnperspektiv. Barnet som ser Jenny Häggs mamma sola brösten i sovrummet, bland annat, även små korta utdrag ur ett barns liv om hamstrar, hundra och kompisar som luktar kiss. 
Men det tar även slut där det börjar. Jag tycker småtexterna är mysiga, jag kan känna igen mycket av perspektiven ur barnets ögon. För barn tänker ju onekligen annorlunda. Men det här är inte fantastiskt, den är bara bra helt enkelt. Och bra är den för att texterna känns nostalgiska, dem känns äkta.

Julshopping;

Trots att hela dagen strulat vad gäller kommunikationer; en försenad buss tidigt imorse, en inställd körlektion och ett inställt tåg hem, så har jag lyckats få till något vettigt, nämligen julklappsshopping. Fick inhandlat min fars och min systers, och fick även en riktigt bra idé till min bror. 
Det tragiska i allt det här är att ingen önskar sig böcker, eller ens skulle bli glad av böcker. Så jag fick inte traska in i någon bokbutik, tur är väl det då jag nog hade fått med mig fler böcker till mig själv än till någon annan. Istället fick jag med lite mysstämning hem i form av några ljuslyktor och kuddar. Jag kom undan billigt, och har ännu större läslust nu med den extra mysstämningen här i soffan.