VLADIMIR NABOKOV - The Real Life of Sebastian Knight

Det mest fascinerande med att läsa Nabokovs allra första roman är att hans klassiska koncept med en ung kvinna (som fortfarande är bara barnet) och en äldre man och deras kärleksspel faktiskt inte finns med i den här. Istället får vi följa en lite historia skriven av Sebastian Knights bror, där han beskriver - vad han definierar - som Sebastian Knights riktiga liv. Det är alltså en form av självbiografi med mycket personliga inslag från författaren -brodern. Vi får följa hur han letar reda på gömda delar av sin broders liv, om än dock inga särskilt intressanta eller spännande inslag. 

Till och från är den tråkig, eller nej, överlag är den ganska tråkig. Vissa partier skumläste jag av just den anledningen. Men något får mig ändå att tycka om den. Jag blev faktiskt genuint intresserad av att veta vem Sebastian Knight var. 

Även om den var allmänt tråkig, så är den för den som älskar Nabokovs författarskap otroligt intressant. Den visar en annan sida av honom, och i mina ögon har han växt som författare. Det är trots allt intressant hur han skapat ett helt liv åt en person genom ögonen på en annan person. Jag gillar den vinkeln, den gör det hela än mer fascinerande. Så, fan av Nabokov? Läs den! Jag tror inte den är till större intresse för den som inte är intresserad av hans författarskap.

Kommentera här: