HERTA MÜLLER - Hjärtdjur

Herta Müller har legat på min läslista (som är en visuell lista i mitt huvud) ända sedan hon vann nobelpriset. Men under de månader som gått har jag faktiskt hört mer negativt än gott om henne. Folk beskriver henne som otroligt svårläst. Tung. Svårdefinierad. De beskriver även att de har svårt att ta till sig hennes språk. Själv försökte jag sopa bort alla dessa "förväntningar" och försökte få mig så ren som möjligt innan jag öppnade boken. Men jag hade faktiskt svårt att komma in i den. 

Vi får läsa om hur ett par studentvänner i Rumänien tar sig igenom den hårda bevakningen av Securitamännen. De tippar på tå hela tiden, rädda att tas in till förhör på grund av något de skrivit i ett brev, råkat säga eller något de råkat hälsa till på gatan. Det leder till att de börjar brevväxla över landet i väntan på "friheten" som kommer när de lyckas lämna landet. De skapar kodord och de försöker gömma sina förbjudna ägodelar och ta sig runt det system i vilket Securitamännen härskar inom. 

Det tog mig trettio sidor att komma in i boken. Trettio sidor för mig att känna "wow". Sen sträckläste jag. Hjärtdjur är en riktig bladvändare, och en av de bättre nobelpristagare jag läst. Jag säger bara språket. Hur det hopppar lite lätt i tempus berör mig inte alls. Jag älskar språket. Så underbart det är. Läs Läs Läs vill jag också säga.

Har ni läst Hjärtdjur? Vad tyckte ni? 

VLADIMIR NABOKOV - The Real Life of Sebastian Knight

Det mest fascinerande med att läsa Nabokovs allra första roman är att hans klassiska koncept med en ung kvinna (som fortfarande är bara barnet) och en äldre man och deras kärleksspel faktiskt inte finns med i den här. Istället får vi följa en lite historia skriven av Sebastian Knights bror, där han beskriver - vad han definierar - som Sebastian Knights riktiga liv. Det är alltså en form av självbiografi med mycket personliga inslag från författaren -brodern. Vi får följa hur han letar reda på gömda delar av sin broders liv, om än dock inga särskilt intressanta eller spännande inslag. 

Till och från är den tråkig, eller nej, överlag är den ganska tråkig. Vissa partier skumläste jag av just den anledningen. Men något får mig ändå att tycka om den. Jag blev faktiskt genuint intresserad av att veta vem Sebastian Knight var. 

Även om den var allmänt tråkig, så är den för den som älskar Nabokovs författarskap otroligt intressant. Den visar en annan sida av honom, och i mina ögon har han växt som författare. Det är trots allt intressant hur han skapat ett helt liv åt en person genom ögonen på en annan person. Jag gillar den vinkeln, den gör det hela än mer fascinerande. Så, fan av Nabokov? Läs den! Jag tror inte den är till större intresse för den som inte är intresserad av hans författarskap.

P1 + STEVE SEM-SANDBERG

Apropå min bokusbeställning så hörde jag i förra veckan två intervjuer med Steve Sem-Sandberg i p1. Jag brukar vanligtvis inte lyssna på p1, men just den dagen valde min vanliga radiokanal att sända en vm match. Så jag rattade över och hamnade mitt i en lite halvtråkig intervju med Steve Sem-Sandberg, och därefter kom en liten återvinningsintervju som jag gillade skarpt där han talade om boken och arbetet kring den. Ni borde lyssna ni också, gå in här.